Skip to main content

Vill du synas högst på Google med SEO Optimering?

Alla vet att det är viktigt att ha en snygg och estetisk hemsida som är tilltalande för de som besöker hemsidan. Men få är medvetna om att en snygg hemsida utan trafik är som ett snyggt tomt hotell – det genererar inte särskilt mycket!

 

seo-optimering-googleDärför är det allt fler som väntar sig till att börja använda sig och lära sig om SEO optimering och vad du kan göras för att synas högst på Google. Det är en ny värld för marknadsförare som till stor del handlar om inbound marketing.

 

SEO optimering, eller begreppet SEO, är en akronym från engelskans Search Engine Optimization och berör de aktiviteter (tekniska- och innehållrelaterade) som höjer en hemsidas ranking på Google. När allt fler människor använder sig utav Google när dem börjar sin köpresa så är det de företag som syns högst på Google som kan dra störst nytta av potentialen.

 

SEO Optimering innehåller:

  • Värdefullt innehåll (content)
  • Kvalitativa in- och utlänkar
  • Optimerade SEO-titlar
  • Mobilanpassad & snabb sida
  •  Överskådlig och bra navigering

Det har lett till att företag, både stora och små, har börjat inse vikten av SEO Optimering.

 

I denna guide kommer vi gå igenom de 6 viktigaste aspekterna för att SEO Optimera din hemsida:

 

1. SEO-titel och Metatitel för direkt ranking

När vi ser en bok i bokaffären så dras vi ofta till de titlar som syns och att de intresserar vår uppmärksamhet. Google har en särskild kärlek till både SEO-titlar samt metatitlar. Den titel du använder får vara ett visst bestämt antal tecken och bör innehålla den sökfras som du använt för din SEO optimering.

vad-är-en-metabeskrivning-och-metatitel

Exempel: Du har ett företag som säljer kastruller på nätet. Du har identifierat att potentiella köpare söker på”köpa kastruller” därför bör du också lägga in samma fras i din Meta titel. Det skulle kunna se ut så här:

 

seo-optimering-metatitel

 

Metabeskrivningen rankar ej, eller?

Dock är det viktigt att ha koll på att det är endast seo-titeln som rankar på Google och inte metabeskrivningen. Dock har metabeskrivningen en indirekt roll för ranking då den kan öka interaktionen med resultatet på Google och således leda till ökad CTR (click-through-rate) som i sin tur kan leda till ökad ranking.

 

2. Hemsidans rubriker leder till ”Action”

I HTML så finns en rad olika rubriker tillgängliga. Dessa är H1- H6. H1 är en rankingfaktor medan de resterande har begränsad ranking. Se därför till att ha ditt/dina riktade sökord finns med i din H1. Rubriker gör också läsningen samt innehållet mer lättöverskådligt och gör det lättare att se vad din hemsida innehåller samt ger de med begränsad möjlighet möjlighet att själva välja vad de vill läsa.

 

3. In- och utlänkar för snabbare ranking!

länkar-för-seo-optimeringNågot som är en avgörande del för mycket inom SEO optimering är hemsidans in- och utlänkar. Länkar ses av Google som rekommendationer till en hemsida. En hemsida för med sig ”länk-juice” och detta värde förs sedan över till hemsidan. Det betyder att ju mer auktoritär en hemsida är som länkar till er hemsida, desto starkare är länken.

 

Se därför till att försöka skapa starka länkar som rankar in till din hemsida. Det kan vara från partners, bloggar, sociala medier, YouTube, forum och andra platser.

 

Se också till att de interna länkarna och länkstrukturen ser bra ut. Med interna länkar så innebär det länkar på din egen hemsida som länkar till övriga sidor på din hemsida. Denna typ av internlänkning är inte lika stark som extern länkning men skapar också mervärde för SEO optimering och för att synas högt på Google.

 

Bra länkstruktur ser ut så här: https://oneseo.se/seo-optimering

 

Dålig länkstruktur ser ut så här: https://oneseo.se/page=9812/inlagg/

 

4. Innehåll – ”Content is King”

content-is-kingDu kanske inte är lika trött på begreppet ”content is king” som vi är, men faktum är att begreppet stämmer. Google rankar sidor som bidrar med värde till besökarna.

 

Se därför till att utveckla innehåll som faktiskt är värdefullt och som också uppmanar besökare att ”dela” sidans innehåll. Dessa räknas då som en extern länk och hjälper dig med länkbygget.

Hur utvecklar du då bra content?

Bra innehåll som nyttjar SEO Optimering är direkt kopplat till att erbjuda det värde som näring som söker på Google kan tänka sig vilja få reda på.

 

Går det att sätta sig in i besökarnas sits? Var sedan uppmärksam på att erbjuda en bra läsupplevelse som är engagerande med bilder, ikoner, listor och videos. Du kan också ställa dig själv frågan: ”Hade jag läst detta och gillat det”?

 

Använd sedan statistikverktyg såsom Google Analytics för att kunna få feedback på dina sidor och hur länge dina besökare är inne och läser.

 

5. Så SEO Optimerar du dina bilder

Inte nog med att du kan synas högst på Google i sökrutan för textfraser. Utan du kan också synas högst i Google bildsök. Det åstadkoms genom att ändra bildens alt-tag.

 

Så att istället för att ladda upp en tom bild så kan du ladda upp en bild och optimera den med sökfrasen som du SEO optimerar din hemsida med och som beskriver bilden.

 

seo-optimering-av-bilder

Som du ser på bilderna ovan så syns de för sökfrasen ”hemsida pris”. Det innebär att hemsidorna kan fånga trafik från Google bildsök.

 

Lägg till ALT-taggen på detta sätt:

<img src=”dinbildkälla.se” alt=”här lägger du in beskrivningen” width=”900″ height=”296″ />

 

6. Mobilanpassning = Hög Google ranking

Är din hemsida mobilanpassad? Har den hög mobilkompatabilitetspoäng? (vilket märkligt ord det där var, eller hur?). Google införde en uppdatering som gjorde mobilanpassning till en stark rankingfaktor på Google.

 

Det är också så att Google rankar din mobilversion framför din desktopversion av hemsidan. Se därför till att din hemsida är snabb, hastighetsoptimerad med små bilder och dessutom är mobilanpassade.

 

Idag sker cirka 55% av alla sökningar på mobila enheter vilket också sker i takt med att mobilskärmarna blir allt större. Det innebär att hemsidor som inte är mobilanpassade snabbt förlorar besökare då det blir besvärligt att besöka hemsidan.

 

Det leder till färre besökare, minskad köpglädje och således minskad digital potential för din hemsida att skapa leads.

 

Idag är det enkelt att mobilanpassa en hemsida och använder din hemsida WordPress så ska du vara noggrann med att välja snabb hosting. Det är nämligen inte alltid så att billigast är bäst utan betala göra några kronor extra för bra hosting. Det kommer betala av sig snabbt!

 

7. Bonus – VARNING – Duplicera inte innehåll

duplicerat-innehållDet vanligaste problemet vi möter på vid SEO optimering är duplicerat innehåll. Google rankar inte innehåll som är kopierat utan det måste vara unikt. Google har svårt att avgöra vilket innehåll det ska ranka och då leder det i många fall i stället i avsaknad av ranking och dålig SEO optimering.

 

Vill du därför vara säker på att din hemsida kommer ranka högt så ska su se till att skriva om allt innehåll på hemsidan. Det finns verktyg som kan hjälpa dig med detta på nätet också.

 

Slutsats – Summa Kardemumma

Då har vi kommit så pass långt att vi är klara med denna snabb guide. Vill du bli ett absolut proffs vad gäller SEO Sökmotoroptimering så ska du läsa vår fullständiga guide. Om inte annat så är det några saker vi vill att du tar me dig.

 

Det första är att det innehåll du skriver har störst inverkan på din ranking. Dåligt innehåll kan ”aldrig” ranka högt. Se därför till att skriva med kvalitet och betydelse. Inkorporera bilder, ikoner, video och annat grafiskt material som gör det roligare för besökaren att läsa.

 

Länkar spelar en relativt stor roll, framförallt om de kommer från kvalitativa sidor. Undvik länkkataloger och forum! On-page optimering spelar stor roll för din ranking då i termer av din metatitel, H1, frekvens av sökord och tagning av bilder.

Vi kan få dig att synas högst på Google!

Låt oss inleda en dialog genom att fylla formuläret nedan.