Skip to main content
ONE SEO GUIDE

Hur lång tid tar det att ranka på Google med SEO?

Det är utan tvekan den mest vanliga frågan vi får på ONE SEO är: Hur lång tid tar det att ranka på Google med SEO? Svaren på frågan skiljer sig också beroende på vilken SEO Byrå du kontaktar.

 

Vissa kommer stoltsera med att det tar ett par veckor till månader, medan andra kommer uttrycka att vi talar om halvårsperioder – inte veckor eller månader. Så frågan är vem har rätt?

 

Faktorer som påverkar den tid det tar att ranka på Google:

 

  • Konkurrensen (auktoritära sidor)
  • Antalet inlänkar (externa länkar)
  • Antalet resultat för sökfrasen
  • Domänens ålder
  • Hur du arbetar med hemsidan
  • Företagets legitimitet & rykte

 

Du är ju inte heller intresserad av att synas på plats 43 på Google eller hur? Du vill ju att ditt företags produkter eller tjänster syns i topp-tre. Gärna ranka högst på Google – såklart!

 

hur-lång-tid-tar-SEO-

Så hur lång tid tar det att ranka på Google?

Det finns en rad variabler som spelar roll när vi tänker på hur fort det går att synas med SEO. Hemsidan design, domänens ålder, meta- titlar och beskrivningar, geografisk plats, konkurrensen, antalet inlänkar är faktorer som inverkar kraftigt på tiden det tar att ranka.

 

I nischbransher går rankingen mycket fortare

I nischbranscher kan vi se stora resultat efter en så kort som ett par månader. Vi har kunder som rankar #1 för sina viktigaste sökfraser efter bara 2-3 månader. Medan det i mer konkurrensutsatta branscher kan ta upp till 12 månader och mer för att se ordentliga resultat. Ibland till och med längre. Det är stor skillnad att synas för ”bronspropellrar för båtar” eller ”blåa jeans”.

 

En bra markör för att se utvecklingen är att hålla koll på hur rankingen utvecklas. Kan vi se en trend eller inte? Trenden är en bra indikator på att utvecklingen sker i rätt riktning.

 

Företagets varumärke & legitimitet

En viktig faktor för att förstå rankingens hastighet är också hur pass legitimt och välkänt företaget är. Om du har ett starkt varumärke så kommer du redan ha en stor mängd direkttrafik. Det gör också att din organiska ranking kommer gå snabbare, då Google redan ser att din hemsida genererar värde och är ett företag som många besöker.

 

6 månader är en bra indikator för SEO ranking

Generellt kan man uttrycka att det brukar ta 6 månader att se ordentliga resultat. Inte topp-3 ranking, men en rad sökfraser bör synas i topp-tio. Däremot är det stor skillnad på 6 månader och ett års arbete. Så ha tålamod!

 

Varför tar det så lång tid att ranka med SEO?

Google vill se att de resultat som rankar högst är värda att ranka högst. Därför flyttar dem inte upp ditt företags hemsida högst upp efter några veckor – utan hemsidan måste förtjäna det. Så Google ser på faktorer som gäller över tid för att kunna avgöra huruvida din hemsida förtjänar ökad ranking eller ej.

 

Värdefullt innehåll rankas alltid högt så sätt din kunds behov i centrum och Google placerar ditt företag i toppen!

 

En viktig skillnad du måste veta om

Något som också spelar in är att en WordPress hemsida med 50 sidor kommer ranka fortare jämfört med en webbshop som har tiotusentals sidor i t.ex. Magento.

 

Går det att skynda upp SEO rankingen?

Både ja och nej. En ny hemsida utan någon historik kommer ha det tuffare att börja ranka högt. Det har att göra med att Google inte har någon historia att gå på och att verksamheten möjligtvis är helt ny. Räkna med att det kan ta upp till 3-6 månader innan du börjar se ordentliga resultat.

 

Något du kan börja göra är att kontinuerligt utveckla och optimera din hemsida så att den på bästa möjliga sätt möter besökarens behov. För ju mer värde du erbjuder besökaren – desto bättre blir din ranking.

 

Så se därför över hemsidan tekniska prestation, samt de beteendespecifika aspekterna som gör din hemsida uppskattad av besökarna. Kan du göra den mer lättläslig, engagerande, insäljande, relevant och förtroendeingivande?