Skip to main content
SEO FÖR BILDER

Så SEO Optimerar du dina bilder på bara 2 minuter!

Vill du att dina bilder ska synas högst på Google när någon söker efter dem?

 

Har du kanske produkter som du vill ska synas högst upp i Google och som du vet skulle sälja bra om dem bara syntes?

 

Tur för dig för du har kommit helt rätt.

 

Vi kommer i denna korta guide gå igenom exakt vad du behöver göra för att få dina bilder att ranka högst på Google.

sökmotoroptimering bilder seo-min

Innehållet i denna guide:

  • Hur vi väljer ut bra bilder
  • Vilket bildformat vi ska använda
  • Hur du komprimerar bilder gratis
  • Sökmotoroptimera bilderna med SEO
  • Hur du kodar in en ALT-tagg

Hinner du inte läsa hela guiden nu?

guide-seo-optimera-bilder

Ingen fara. Jag skickar dig en kopia på guiden så kan du läsa vidare när det passar. Säg vart du till att jag skickar den bara (tar 4 sekunder):

TOPPEN! SKICKA GUIDEN

Steg 1. Använd unika & relevanta bilder

Cirka 100% av de som besöker din hemsida kommer se dess bilder. Den gamla slitna devisen ”en bild säger mer än 1 000 ord” stämmer mycket väl. Så se till att använda bilder till din fördel. I den mån det går så ska du använda dig utav egna bilder och inte köpta ”Stock bilder”. Änven om dem är otroligt profesionella och snygga så ger dem ofta en känsla av att vara icke-autentiska för företag.

 

Ta en bild på ditt företag, din personal och lokal. Få kunder och besökare på din hemsida att ge dem en möjlighet att lära känna er.

 

Steg 2. Använd bästa möjliga bildkvalitet

Sökmotorer älskar högupplösta bilder med kvalitativ ton och innehåll. När allt fler mobiler och datorer år bättre upplösning så ser lågupplösta bilder riktigt dåliga ut och får ditt företag att se sämre ut om du använder lågupplösta bilder. Tappa inte kunder för att du har dåliga bilder.

En fantastisk produkt kan se riktigt dålig ut med lågkvalitativa bilder.

 

Så här gör du för att välja rätt filformat: 

För E-handel så är JPEG-bilder perfekta. DE ger bästa möjliga kvalitet till minsta storlek. Gif bilder ska du inte använda till produktbilder. Filstorleken blir överdrivet stor och det är svårt att komprimera.Använd istället GIF’ar för miniatyrer och för dekorativa ändamål

 

PNG är ett utmärkt alternativ till både JPEG och GIF’ar. PNG format ger dig också möjligheten att skapa transparenta bakgrunder. Något som inte går med JPEG. PNG-8 ger dessutom bra mycket mindre filstorlek än PNG-24 så kör på PNG-8 så mycket du kan.

 

Steg 3. Glöm inte att minska storleken!

Visste du att hemsidans hastighet är en rankingfaktor för Google? När allt fler surfar via mobila enheter och 3G samt 4G så ställer Google krav på snabb laddningstid. För stora bilder som är exempelvis 2MB stora kan slöa ner en hemsida rejält. Se därför till att minimera dina bilder ordentligt!

 

Om din bild ska vara liten på hemsidan. Låt oss säga 400 x 400px så är det ju ingen bra idé att ha en bild som är 2 000 x 2 000px. Skala ned den istället.

 

Här är några gratisverktyg som du kan använda för att optimera dina bilder:

En mindre bildstorlek gör att sidan laddas snabbare vilket i sin tur gör att användarupplevelsen höjs och således också din ranking.

 

Steg 4. Organisera bilderna logiskt

Vadå organisera bilderna logiskt tänker du. Vad betyder det? Jo, det har att göra med att du bör organisera bilderna på ett sätt som är logiskt och hör samman med hur sidan är uppbyggd och användarens resa. Så visar du upp en lägenhet så är det ju bra att tidigt visa upp bilder på lägenheten och sedan kommer beskrivningen för lägenheten.

 

Bilderna ska ha en logisk följd efter hur användaren på sidan är tänkt att använda sidan. Så lägg inte bara in snygga bilder och hoppas på att det räcker. Dem måste ha ett genomtänkt ”purpose”.

 

Steg 5. SEO Optimera (Sökmotoroptimera) bilderna

Bildens namn samt Alt-taggen är rankingfaktorer för Google. Så namnsätt smart! Det är så många hemsidor som missar detta och missar man det så kan man glömma att synas högt på Google bilder.

 

1. Ge din bild ett namn. Den får inte heta bild.jpg. Utan kalla den köpa-glassmakin.jpg istället om du vill synas för den frasen.

 

2. Ge bilden en ALT-tagg. Via alt-taggen så kan du få bilden att synas för de enheter som inte visar upp bilden. Det gör att Alt-texten syns istället.

 

I videon nedan så visar vi hur du kan SEO optimera dina bilder i WordPress.

 

alt tagg bild seo-min

 

I bilden ovan så ser ni HTML-texten för en alt-tagg. Den byter ni där det står ”Glad gubbe”.